www.mobarn.noVåre barnehager

Internasjonale uker i barnehagen

Kom, mai du skjønne milde gjør skogen atter grønn og la ved bekk og kilde fiolen blomstre skjønn! (D. Jæger)

Da er vi allerede kommet til årets femte måned, mai og våren er i full gang til tross for litt kaldere dager de siste dagene. Her i Røsandåsen barnehage er mai internasjonal måned. Da har vi ulike opplegg og tema relatert til de ulike nasjonalitetene vi har i barnehagen. I denne perioden fokuserer vi på land som er representert i barnegruppa, foreldregruppa og personalgruppa.

 

I Røsandåsen barnehage har vi ulike nasjonaliteter representert, både i barnegruppa, foreldregruppa og i personalgruppa. I barnehagen er det totalt 13 nasjonaliteter representert. Eksempler på de ulike nasjonalitetene er Tyskland, Eritrea, Mexico, Norge, Afghanistan og Polen. Under internasjonal måned er målet vårt å lære mer om de ulike nasjonalitetene som er representert i Røsandåsen. I tillegg ønsker vi å få ett innblikk i hvordan de lever i andre land.

På småbarnsavdelingen, Tusenbeinet fokuserer de på hvilke forskjellige dyr som lever i de ulike landene i tillegg til at de hører på musikk fra landene. Vi har hengt opp flagg fra alle landene som er representert i barnegruppen, foreldregruppen og personalgruppen. Vi har samlingsstunder med fokus på ett land om gangen hvor vi ser på dyrene som finnes der og hører på musikk.

 

På storbarnsavdelingene, Harepusen og Marihøna, går de mer i dybden på hvor i verden landene ligger, vi ser på verdenskartet og hvordan de bor, vi hører også på musikk og snakker om kulturen de har i landet. Vi har samlinger om de ulike landene og tilpasser innholdet i forhold til hva barna kan forstå og hva de synes er spennende å lære om. Nå er det for eksempel spennende å høre om at for første gang på nesten 70 år har en konge blitt kronet i Thailand. Da ser de på bilder fra avisene og snakker om dette i samling.

I rammeplanen står det at barnehagen skal legge til rette for likeverdig dialog og samhandling mellom ulike grupper. Dette er noe vi alltid har fokus på i Røsandåsen barnehage, men ekstra mye fokus blir det i internasjonal måned. De største barna synes det er spennende å vise frem sitt land og sin kultur, uansett om de kommer fra Polen, Norge eller Thailand. Gjennom arbeidet med internasjonal måned lærer vi at alle er forskjellige, vi har ulik kultur og snakker forskjellig.  I rammeplanen står det også at barns møte med ulike kulturer og tradisjoner legger grunnlaget for respektfull samhandling mellom ulike etniske grupper. Dette er verdifull læring vi ønsker å bringe videre til barna.

Vi avslutter internasjonal måned med internasjonal festbuffet for barna. I den anledning er det flere foresatte som bidrar med å ordne mat som er spesielt for sitt land til oss. Da får alle barn og voksne smake på nye smaker og lære litt mer om matkulturen til de andre landene.